Navigation Menu+

Rempejek

11 januari 2010 door in Blogger | 4 reacties


We bakten de laatste maand enkele keren rempejek. De eerste keer ging het goed fout. De rijstmeel bleek zo goed als op en ter aanvulling had ik een pak zelfrijzend meel gepakt, waardoor het een soort pannekoekjes of poffertjes werden. Heel lekker overigens, maar beslist geen rempejek, dat krokant hoort te zijn. Een dag later gingen we opnieuw aan de slag. Nog steeds geen rijstmeel in huis, dus maismeel genomen. Dat werkte prima. Maar het recept van Beb Vuyk vonden we wat flauw. Drie maal bleek scheepsrecht. We deden de laatste keer een flinke klodder sambal brandal door het deeg. En toen werd het rempejek zoals ons dat voor ogen stond.
Hierbij het aangepaste recept:

Rempejek

Dit heb je nodig:
3 eetlepels rijstmeel of maismeel
75 gram ongezouten ongevliesde pindas
2 eetlepels gesnipperde santen van een blok en
5 eetlepels water, of een kwart blikje kokosmelk
zonnebloemolie
3 teentjes knoflook uit de knijper
halve theelepel ketoembar, halve theelepel koenjit
theelepel sambal brandal
evt. snufje zout

Zo doe je het:
Meng knoflookpulp, ketoembar, koenjit, sambal en snufje zout dooreen en vermeng dit met het rijstmeel. Los de santensnippers op in het water en doe dit bij het rijstmeel. Maak van de massa een niet te dik beslag, zoals voor flensjes, en roer er de pindas door.
Verhit de olie in een koekenpan. Laat telkens een eetlepel beslag in de pan glijden en zoveel mogelijk uitlopen zodat er een heel dun vliesje beslag ontstaat. Dat zal als een knapperig kantwerkje gaan bakken. Als de randjes goudbruin zijn, omdraaien en de andere kant ook goudbruin laten worden. Snel nog een keer omdraaien en op keukenpapier laten uitlekken. Nee, niet alles al in de keuken opeten! Wel snel opeten, anders wordt de rempejek taai.

4 Reacties

  1. Lekker! Het recept knip en plak ik even naar Word voor de volgende Indische maaltijd.

  2. Doen! Zou er trouwens een markt zijn voor rempejekpoffertjes?

  3. Haha, gek op poffertjes maar kan me even niets voorstellen bij rempejekpoffers. Want, wilde je een Indische kraam beginnen? 😉

  4. Het lijkt me wat voor op de Pasar Malam ofzo :-).

Tags: