Wat eten wij vandaag

Wat eten wij vandaag
Voorpagina van 'agenda' met per week een Frans recept of een menu. 

Zoveel boeken, en altijd weer vind je iets verrassends terug in de doos : nog uit te zoeken. Het is geen kookboek, het gaat niet echt over eten, het is een jaaragenda met per week een recept van een typisch Frans recept. Deze week is dat Maquereaux Marinés, gemarineerde makreel. Volgende week Terrine de Viande Mirasol, met een foto van Kaysersberg in de Elzas. Wij kwamen daar vaak.

Wie maakte deze agenda? Moeder en dochter Narcisse en Narcissa G. Chamberlain. De foto's zijn van echtgenoot en vader Samuel Chamberlain. Jarenlang woonden ze in Frankrijk, dochter Narcissa is in Parijs geboren. Deze van oorsprong Amerikaanse familie schreef over eten en drinken en alles wat daar mee samenhangt. Je vindt dus ook menu's en wijnsuggesties. Maar wel aangepast aan wat er in de Verenigde Staten te krijgen was en in de smaak viel in de jaren zestig.

Eigenlijk waren de agenda's de kers op de taart van alle kookboeken die de familie produceerde.

Hier wat meer over Sam's werk en leven: https://www.pem.org/blog/unpacking-the-images-and-papers-of-photographer-sam-chamberlain

Maar het gaat natuurlijk over het recept voor gemarineerde makreel. Ik vertaal:

Gemarineerde Makreel

Filets van kleine makrelen, ui, olijfolie, witte wijn, citroensap, kruiden, specerijen.

Sauteer drie kleine in dunne plakken gesneden uien licht in twee eetlepels olijfolie. Voeg 1.1/2 cups droge witte wijn toe en het gezeefde sap van 1 citroen. Zout, peper, tien korrels korianderzaad en een bouquet garni (peterselie, tijnm, 1 laurierblad en een stengel venkel en een teentje knkoflook). Kook deze court-bouillon op matig vuur gedurende tien minuten.

Smeer de binnenkant van een vuurvaste ovenschotel met olijfolie in en leg er een dozijn makreelfiletjes in (je kunt ook andere vis nemen, zoals verse sardines, of haring) Strooi er peper en zout over, giet er de warme court-bouillon over en pocheer gedurende tien minuten.

Verwijder het bouquet garni en laat de vis in het vocht afkoelen. Dien gekoeld en uitgelekt op als een lunchhapje, hors d'oeuvre, met citroen, stokbrood en boter.