Navigation Menu+

Zuurkool

20 februari 2010 door in Blogger | 2 reacties


Gelukkig is het nog koud genoeg om zuurkool op te dissen. Zuurkool, gestoofd met spek, wijn, peperkorrels, laurierblad, jeneverbessen en confit de canard. Simpeler kan het haast niet. Maar Pellegrino Artusi geeft er ook recepten voor. Al zegt hij erbij dat dit niet de echte Sauerkraut is, want dat maken de Duitsers. Dit is Sauerkraut op zijn Italiaans, 19e eeuws. Het eerste recept vertelt hoe je die zuurkool moet maken. Nu ja, de cursus Italiaans zuurkool maken sla ik even over. Wat moet je er mee doen als de kool zuur is? Vet spek en boter doe je in een casserol en laat je samen even stoven. Daar leg je de zuurkool op en dat overgiet je met bouillon getrokken van gekookte ham, of van een pittige worst. Je geeft het bij gekookt vlees, zampone of worst.
Het andere recept vertelt dat je de zuurkool met een klontje boter, bouillon, gedroogd vlees en een flinke ui moet laten stoven. En dan nog een lepeltje suiker en azijn toevoegen op het laatst en peper en zout.
Heel ander soort gerecht dan onze van de Elzas afgeleide zuurkool, meer een bijgerecht of gewone groenteschotel.

2 Reacties

  1. In "Nieuwe hoge hakken in de keuken" ook een leuk (& snel) zuurkoolrecept: roergebakken 'zonder duizend soorten vlees' en met Pementón de la Vera/gerookt Spaans paprikapoeder.

  2. Klinkt heel lekker, in mijn blog van vandaag de uitleg van wat Artusi nu eigenlijk zuurkool noemt. Hier eten we het ook graag Hongaars, met kalfslever, paparikapoeder en creme fraiche. Szegediner variant.

Tags: