Navigation Menu+

Wijnkelder geplunderd

19 december 2019 door in Blog, Foodhistory |

Het kasteel van Amerois bij Bouillon, Ardennen, België.

Het kasteel van Amerois bij Bouillon, Ardennen, België.

Het Kasteel van Amerois is een fraai staaltje neogotiek in de Belgische Ardennen, ten zuid-oosten van Bouillon. Het oorspronkelijke kasteel ging in vlammen op en prins Filip, de graaf van Vlaanderen liet het huidige kasteel ontwerpen en bouwen door Gustave Saintenoy tussen 1874 en 1878.

Naar iets heel anders op zoek kwam ik bij dit plaatje uit. Prins Filip van België, de graaf van Vlaanderen, was de broer van koning Leopold II. Het omvangrijke landgoed bood onderdak aan bos om in te jagen – favoriete sport van de prins – een ruim bemeten prieel en kassen met tal van exotische planten en vruchtenbomen.  Nadat de prins in 1905 overleed verkochten zijn erfgenamen het aan de een Luikse houthandelaar die bijna alle fraai bomen liet omhakken en vervolgens het landgoed weer verkocht aan Alice Solvay, een nichtje van de chemicus Ernest Solvay, de Belgische grootindustrieel die in de 19de eeuw fortuin maakte dankzij de uitvinding van een procedé om op grote schaal soda te maken.

Heeft allemaal niets met mijn huidige onderzoek te maken. Maar één zinnetje uit het hele verhaal, ontleend aan  Antoine Laurenty (2003), Les carnets d’un citoyen belge. 1914-1918, blz. 79, boeit: Gedurende de Eerste Wereldoorlog bezetten Pruisische militairen het kasteel. Zij lieten het kasteel vrijwel in tact achter, behalve de wijnkelder.

En nu wil ik weten wat er in de wijnkelder zat. En of de inhoud van de wijnkelder  bij de verkoop inbegrepen was. Maar dat zal wel ergens verborgen zitten in de archieven van de familie Solvay en het Belgische koningshuis.

Filip van België, graaf van Vlaanderen

Filip van België, graaf van Vlaanderen

Marie van Hohenzollern - Sigmaringen, gravin van Vlaanderen, prinses Filip, zeg maar.

Marie van Hohenzollern – Sigmaringen, gravin van Vlaanderen, prinses Filip, zeg maar.

Tags: ,