Navigation Menu+

Wie zoet is krijgt lekkers (Stadhouder Willem V in Middelburg 1)

17 februari 2020 door in Blog, Foodhistory |

Willem V vergadering Staten van Zeeland, coll. Atlas van Stolk.

Willem V vergadering Staten van Zeeland, coll. Atlas van Stolk.

In Middelburg is nog tot begin mei een tentoonstelling te bezoeken, die gewijd is aan het bezoek van stadhouder Willem V in mei 1766. Wekenlang is er feest, de voorbereidingen nemen nog langer in beslag.

De leden van de Statenvergadering van Zeeland maken zich zorgen of er voor het diner wel een fraai genoeg suikerwerk op tafel komt. Ze willen dat laten maken door de experts uit ’s-Gravenhage, de confituriers Sasselee en Barckemeyer. De heer P. van Visvliet uit Middelburg schrijft hen een brief. Het antwoord is uitvoerig en voorzien van schetsen van het suikerwerk en de tafelindeling.

Zij ontwerpen tafeldecoraties van dragantwerk (suiker met Arabische gom) en Saksisch porseleinen beeldjes, en gestrooide decoraties met veelkleurige suikerkorrels. De confituriers wijzen erop dat het zinvol is de decoratie pal voor de prins laag en open te houden, ‘sonder porticque of opwerk’ want de stadhouder zou anders niet over de zes tot tien voet hoge kunstwerken heen kunnen kijken naar de gasten. Omgekeerd was de stadhouder dan ook uit beeld voor een groot deel van de aanzittenden.

Het dessert bestaat uit vijfentwintig onderdelen geplaatst op een hoefijzervormige tafel in een combinatie van strooiwerk en sculptuur. Vijf gestrooide planken met taferelen over de land- en zeemacht. Dan telkens twee – aan weerszijden van de stoel van de prins en op de hoeken van de tafel – fraai opgewerkte voorstellingen. Aan de uiteinden van het hoefijzer staan weer twee forse dragantwerken. Tussen al dat suikergoed kunnen de gasten zich vergapen aan Saksisch porseleinen beeldjes. Natuurlijk komt één van de twee suikerbakkers naar Middelburg om de decoraties te assembleren en te schikken. De correspondentie wordt vervolgd….

 

Meer informatie over de tentoonstelling: klik hier.

Stadhouder Willem V, prins van Oranje-Nassau, ca 1770, Mauritshuis

Stadhouder Willem V, prins van Oranje-Nassau, ca 1770, Mauritshuis

Tags: , ,