Navigation Menu+

Wat dronken zij? (Stadhouder Willem V in Middelburg 4)

27 februari 2020 door in Blog, Foodhistory |

Marcellus Laroon 1725 glaasjes

Zo’n copieuze maaltijd voor de stadhouder is natuurlijk even rijkelijk overgoten. Per persoon was gerekend op 3 flessen Rijnwijn, de rode én witte wijn is wel ruimer vertegenwoordigd. Op de lijst staan 24 soorten wijn die geschonken worden. Er blijft wel wat over, 44 flessen, waaronder 20 rode Kaapse en elf witte dito. Ergens is wel een notitie dat er geen Bourgogne wordt geschonken. Maar wat dan wel, naast de Kaapse en Rijnwijn?

Duidelijk is dat de stadhouder niet alleen reist. Het gehele gezelschap bestaat uit 185 personen en 75 paarden, die natuurlijk niet allemaal aan de maaltijd aanschoven. Een deel heeft in de keuken gestaan. De prins reisde met zijn eigen staf, zoals daar vermeld zijn “de twee Mooren Ciedron en Cupidon, 3 mondkoks, 5 braadmeesters, 3 pasteibakkers, 2 aides de cuisine etc.”.  In het totaal stonden zes koks aan het fornuis, was er één os van 600 pond nodig voor sauzen en geleiden. Twee aparte bedienden zetten al het eten op tafel, de andere bedienden serveerden de gerechten.  En natuurlijk ook de wijn.

Over de twee Afrikaanse hovelingen Cupido en Sideron is uitvoerig gepubliceerd: Esther Schreuder, ‘Cupido en Sideron’, uitg. Balans, prijs: € 19,99; tentoonstelling in het Haags Historisch Museum t/m 28 januari 2018.

Marcellus Laroon 1725 glaasjes

Marcellus Laroon, 1725, detail (Mozarts Menu)

Tags: , ,