Navigation Menu+

Van Houwen en Trouwen

20 augustus 2008 door in Blogger | 2 reacties

Vandaag is het onze trouwdag en dus even een beetje spijbelen. Wat zegt Stoet in zijn Nederlandsche Spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegden over trouwen?

Beter te trouwen dan te branden
d.i. beter te trouwen dan in stilte te verteren van onbevredigden hartstocht. De woorden zijn ontleend aan I Cor. 7.9.

Ook vadertje Cats wordt geciteerd:

Beter gemant dan gebrant:
Vriendinne ken u self, het is u minder schant,
Voor alle man getrout, als heymelijck gebrant.

Er is ook nog een mij tot nu toe onbekende curieuze uitdrukking:
Een huwelijk met den smallen trouwring,
d.i. een huwelijk met meer dan 1 vrouw, zie Handelingen der Eerste Kamer 1922-1923 bl 610: Zij (de Duitsche Militaire Overheid) verspreidde toen een geschrift, waarin bepleit werd om aan de welgestelde mannen het recht te geven of den plicht op te leggen meer dan 1 wettelijke vrouw te bezitten, opdat de nakomelingschap zoo groot mogelijk zou zijn. Dat was dan een huwelijk met den smallen trouwring. Vlak na de Eerste Wereldoorlog met veel overgebleven vrouwen zocht het militaire apparaat dus een oplossing om nieuwe soldaatjes te fokken. Die zouden dan zo tegen 1940 net dienstplichtig zijn. Zou het iets met deze bevolkeringspolitiek geworden zijn? Van dergelijke veelwijverij staat mij niets bij uit de geschiedenisboekjes.

2 Reacties

  1. Herzlichen Glückwunsch nachträglich zum Hochzeitstag – tolle Torte! Selbst gemacht? 😉

  2. Dank je voor de felicitatie.Zo goed taarten bakken als jij, Jutta, kan ik helemaal niet. Dat is absoluut kunst. Ik kom niet verder dan wat kunstjes, wat dat betreft ;-).

Tags: