Navigation Menu+

Uienveld

28 september 2008 door in Blogger |

Toen ik halverwege september naar Zeewolde reed, zag ik velden vol net gerooide uien liggen drogen. Mooi gezicht, heerlijke geur van de belofte van een mooie blonde uiensoep. Het merendeel is voor de export bestemd, tenzij Nederland massaal wekelijks een kommetje of wat uiensoep gaat eten. Maar daar geloof ik niets van.
Toch is het niet veel werk:

Uiensoep

Nodig: 3 grote uien in dunne kwart ringen gesneden; boter of olie, 1 liter groentebouillon, peper, sambal brandal, per persoon schijfje stokbrood met geraspte kaas.
Smoor de uien in de boter of de olie, maar laat ze niet bruin worden, wel zacht. Giet er bouillon bij en breng het geheel aan de kook. Roer er een theelepeltje sambal brandal door. En laat een kwartiertje trekken op een zacht pitje. Even proeven of er nog zout of peper bij moet. Zo ja, doen, anders laten.
Rooster dan de schijfjes stokbrood onder de gril en doe er op het laatst de geraspte kaas op zodat die even kan smelten. Leg in iedere soepkom een schijf brood met kaas, en giet er de warme uiensoep over. Direct opdienen!

Tags: