Navigation Menu+

Toeristenmenu (3) Javaanse rijst

6 juli 2020 door in Blog, Foodhistory |

Menu Statendam 13 juli 1963

Zaterdag 13 juli 1963. Waar zal de Statendam hebben gevaren. Wie zullen er aan boord zijn geweest. Waren het dezelfde mensen? Dan hebben ze bij het menu gedacht: Alwéér eend met kersensaus. Alwéér rauwkost als hors-d’oeuvre. Ook de soepjes zijn relatief eenvoudig, met alweer bleekselderij trouwens, en een Reine Margot, een gebonden kippensoepje met balletjes waar als het goed is pistaches door gepureerd worden.

Menu Statendam 13 juli 1963 binnenwerk

Klik op het menu voor een grotere versie

Eigenlijk zijn de groentes het meest interessant: verse artisjokken met een vinaigrette, gele raapjes purée, gestoomde Javaanse rijst en dan nog twee bereidingen van piepers. Gestoomde Javaanse rijst is in Java de bodem voor veel groente en wat vlees of vis. Maar zo los bij de artisjokken, de raapjes en de piepers? Bij de varkensrollade met gebraden appels? Maar stel nou dat er een kokkie in het kombuis heeft gestaan? Dan zou de Javaanse rijst er wel eens interessant uitgezien kunnen hebben. Wordt traditioneel ook wel met varkensvlees gegeten, maar het kan overal bij.

Hier een recept

Javaanse rijst

Benodigdheden: 3 teentjes knoflook, 4 eetlepels kokosolie of zonnebloemolie, 1 eetlepel kecap manis, 1 eetlepel tomatenpuree, 1 eetlepel sambal oelek, scheutje water, 4 porties gestoomde rijst. Desgewenst een sjalot gesnipperd of in kwart ringen.

Bereiding: Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn. Doe knoflook en desgewenst uitjes met twee eetlepels olie in een pan en laat ze licht bruinen. Doe er vervolgens de kecap, sambal en tomatenpuree bij. Goed roeren. Beetje water als nodig. Even laten staan. Rijst aanbakken in de resterende olie. Zorg dat deze goed los is. Roer de prut er door zodat een egaal mengsel verkregen is.

Er zijn evenzoveel manieren om Javaanse rijst te maken. Het kan zelfs eenvoudig nasi koening zijn. Maar ik probeer het eten aan boord een beetje pittiger te maken. Het is zo voorspelbaar saai. Zoals een week met louter uitzicht van zee en golven dat eigenlijk ook is. Afwisseling dient het menu dan te bieden. Geen recept op herhaling. Trouwens er hikt nog iets. Bij het dessert staat er Glace Pinapple. Kijk, óf je schrijft Pineapple Ice Cream (zoals een maand eerder Pistache Ice Cream) óf het is Glace à l’Ananas. Af en toe een beetje kritisch mag toch? Ook met terugwerkende kracht?

Tags: ,