Navigation Menu+

Sofia

28 juni 2008 door in Blogger | 2 reacties

In 1968 is Sofia Loren zwanger en ze dient zich kalm te houden. Om de verveling te verdrijven gaat ze haar herinneringen aan eten opschrijven, en experimenteert met recepten. Uiteindelijk een heel boek bij elkaar dat als Koken con amore vertaald wordt en uitgebracht door grootgrutter De Gruyter. Kun je het nog tweedehands krijgen, koop het dan, en geniet van de plaatjes. Voor ieder gerecht een ander toiletje met bijpassend kapsel. Het is echt prachtig.
De recepten zijn klassiek Italiaans, en dus uitvoerbaar en smakelijk. De salade Caprese ontbreekt niet, noch de pollo alla diavolo, of de zucchine ripiene.
Ze mikt ansjovis of pancetta door de andijvie, pijnboompitten en rozijnen door de bloemkool, en pimpt venkelknollen met mosterd, azijn, tabasco en ansjovisfilets. Ze frituurt magnoliablaadjes en vult meloen met aardbeien en likeur. Allemaal niet slecht. Echt spannend vind ik de gelei van watermeloen. Gelu i muluni, een nagerecht uit Palermo.
Nodig: 1 grote watermeloen, 750 gram suiker, 250 aardappelzetmeel, 1 zakje vanillesuiker, 50 gram gebroken bittere chocolade, 50 gram sukade- en oranjesnippers, 100 gram groene pistachenoten.
Bereiding: Wrijf het vruchtvlees van de rijpe watermeloen door een zeef en zet het op het vuur, ze schat in dat het drie of vier kilo zal zijn!. Doe er dan de suiker en het aardappelmeel bij. Goed roeren en een paar minuten laten doorkoken. Neem de pan dan van het vuur en doe er de vanillesuiker, chocola, sukade- en oranjesnippers, de grofgehakte groene pistaches door. Roer alles goed dooreen opdat de vulling gelijkmatig verdeeld is in de gelei. Giet het in een vorm over en laat het minstens drie uur opstijven in de koelkast.
Sofia steekt de kaarsen vast aan in een zwart-goud-glitter jurkje.

2 Reacties

  1. Meer salontafelafmetingen, kocht het ruim tien jaar geleden op de boekenmarkt in Den Haag, vooral vanwege de prachtige foute fotoos. De recepten blijken dus best te deugen.

Tags: