Navigation Menu+

Serviesje cadeau

17 augustus 2020 door in Blog, Foodhistory |

Tot voor kort was koningin Victoria de langst zittende vorst van Engeland. Haar gouden jubileum vierde ze – 68 jaar oud – 20 juni 1887, met onder meer een groot diner in de Ball Supper Room van Buckingham Palace. Die zaal was na het overlijden van haar echtgenoot prins Albert in 1861 niet meer gebruikt. Voor het feest waren haar collega’s overgekomen, lees ik in At the Kings Table van Susanne Groom.

Aan de hoefijzervormige tafel zit ze naast Christiaan IX, de koning van Denemarken en aan haar linkerhand zit koning George van Griekenland (hoewel het bijschrift bij het schilderij meldt dat Christiaan rechts zat en Leopold II de koning van de Belgen links). De koning van Saksen leidde haar de eetzaal in naar haar stoel.

De zaal ziet er schitterend uit met al het gouden servies uitgestald op de dressoirs. Kandelaars werpen er een schitterend licht op. De huidige koningin pronkt bij staatsbanketten nog steeds zo met de erfstukken.

Voor het bereiden van het diner waren 24 chefs uit Parijs aangerukt. Behalve de exquise gerechten kwam er tot slot ook nog een ruim vier meter hoge jubileumtaart op tafel. Meer over dat soort bouwwerken lees je hier.

Er vanuit gaand dat er ook al een uitgebreide lunch aan voorafgegaan was, zal zelfs deze gulzige koningin aan het eind van het diner ook wel aan het eind van haar Latijn geweest zijn.

Cadeaus kreeg ze ook, van paus Leo XIII, en ook van de Duitse keizer las ik in de Grondwet van 10 maart 1887. Hij schonk haar een servies van Saksisch porselein, bestaande uit 288 grote borden, 120 kleine borden en 72 schalen van diverse afmetingen en vormen. Het fraaist was de grote vruchtenschaal met daarop een statuette van de vorstin en daaromheen portretten van haar kinderen. Zou het die dag tentoongesteld zijn? Het servies was voorzien van medaillons met allegorische afbeeldingen van de grote momenten uit haar regeerperiode en met portretten van wijze mannen. Zou het nog bestaan? Kent iemand het?

Tags: