Navigation Menu+

Rijntjes Keukengeheimen, eenvoudige en koninklijke gerechten voor IV seizoenen, 2013

30 september 2019 door in Blog, Foodhistory |

rijntjes-keukengeheimen

Inspiratie voor culinair historicus Lizet Kruyff was een oud kookboekje uit 1840. Want al snel bleek dat dit kleine kookboekje het eerste kookboek was van de hand van een vrouw waar haar portret in staat én haar stem te horen is in de inleiding. Ze kookte onder meer in 1873 op paleis Soestdijk voor dan nog kroonprinses Anna Paulowna en voor Koning Willem I. Ze kookte voor de adel, maar dreef ook een ‘koksaffaire’ in Den Haag en Amsterdam. Het leven van Rijntje Biljardt werd tot in detail uitgeplozen en gereconstrueerd. Haar kookboekje is immers evengoed een egodocument voor de 19de-eeuwse werkende vrouw, met alle ups en downs.

Rijntjes Keukengeheimen laat zien hoe fantasievol en rijk de keuken van de gegoede stand was in de 19de eeuw, terwijl er ook voldoende eenvoudige recepten zijn. Judith Baehner (stylist) zocht per seizoen de moestuinplanten uit en Jessica Lek heeft 50 recepten vertaald naar deze tijd.

Lees verder

Rijntje kookte voor de elite, maar zeker niet alleen voor hen. Als pensionhoudster en cateraar serveerde ze dagelijks een betaalbare maaltijd voor wie aanschuiven wilde. Dit recept voor mosselspiesjes is er zo één waar alle smulpapen van zullen hebben genoten. Zo’n lekker warm voorafje, tussendoortje, bijgerecht, of borrelhapje. Voor je het weet plakken ze er nu titel ‘tapas’ op. Maar voor Rijntje was het gewoon een keurig gerecht op tafel.

Recept Mosselspiesjes

Origineel: Mosselen aan het spit

Wie geen boter wil gebruiken neemt goede (olijf)olie. In plaats van nog extra bruine boter er op te doen volstaat citroensap en een flinke draai zwarte peper.

recept mosselen aan het spit