Navigation Menu+

Pepernotenrevolutie – update

17 september 2011 door in Blogger | 2 reacties


Vandaag zijn er weer stapjes gezet op weg naar de Pepernotenrevolutie. Het begon er mee, dat de @Kampioensbakker Paul Berntsen uit Zutphen voortvarend aan de slag ging met het recept. Er gleed een doosje #twitternoten in de bus, waarvan het droeve restje net op het schaaltje past (foto). Want we hebben deugdelijk geproefd. Ze zijn heerlijk en glutenvrij, want van teff! En online te bestellen straks. Al schrijvend snoep ik de laatste twitternoten weg bij de koffie. Pepernoten als verwennerij, als smaakbom, zoals het hoort.

En als klap op de vuurpijl staan de pepernoten vandaag in het Parool. Met recept, dus ga je gang!

Heb ik nog nieuws ontdekt over de pepernoten? Zeker, lees maar even mee:
De band met Sinterklaas is pas vanaf het eind van de 18e eeuw te vinden, het recept is dus ouder. Net als andere lekkernijen die we nu aan Sinterklaas toedichten, is ook de pepernoot van oorsprong een spicy snoeperijtje. Dus mogen echte pepernoten gewoon het hele jaar verkocht worden. Ik heb wat literatuur over hoe de pepernoten gegeten werden in de 18e eeuw. Dat bewaar ik even tot de VOC-lunch in het Scheepvaartmuseum.

Waar zou je de spice mix nog meer voor kunnen gebruiken? Merkwaardigerwijs ruikt de groente-ras-el-hanout van Vanilla Venture behoorlijk naar de pepernotenmix. Beetje schuiven met de hoeveelheden. Dus kan het ook in een niet-zoete context toegepast worden. Mmm… dat vraagt dan weer om een experiment.

2 Reacties

  1. Geweldig. Ondertussen heb ik met mijn lieftallige klauwtjes nog niet in de staartpeper kunnen graaien. Wellicht komt dit omdat ik, min of meer, aan huis gebonden ben. Iemand een tip qua online bestellen?

  2. Online bestellen kan via Cavad'or http://www.cavador.nl in Hoevelaken of El Sauco in Amersfoort
    http://www.elsauco.biz Werkt dat niet, laat het even weten!
    Je kunt als je in de horeca werkt ook terecht bij Vanilla Venture in Amsterdam en Maastricht.
    Veel succes.

Tags: