Navigation Menu+

Oesters op twee manieren geserveerd en Asperges met Gerookte Zalm

31 mei 2021 door in Blog, Foodhistory |

Lang leve het huwelijkspaar

We blijven nog even in Mecklenburg-Schwerin. Want ik vond een menu uit 1879, het jaar dat Friedrich Franz III met Anastasia Mikhailovna Romanova, groothertogin van Rusland trouwde.  Het huwelijk vindt 24 januari in Sint Petersburg plaats. Na wat weekjes feesten arriveert het jonge koppel 8 februari in Schwerin. Die avond is er groot diner. Hoeveel gasten er waren en wie dat waren? Dat is mij (nog) niet bekend. Het diner zal met buitengewone luister zijn aangericht.

Even wat achtergronden:

Anastasia, dochter van grootvorst Michael Nikolajewitsch Romanow en Cäcilie von Baden, de tak Romanov-von Holstein-Gottorp (1860-1922)

Anastasia, dochter van grootvorst Michael Nikolajewitsch Romanow en Cäcilie von Baden, de tak Romanov-von Holstein-Gottorp (1860-1922)

Het huwelijk werd door de moeder van de bruid, en Maria, de vrouw van Wladimir Alexandrowitsch Romanow, geboren Mecklenburg-Schwerin, een jaar eerder bekokstoofd. De beide grootmoeders waren overigens zussen, dochters van de Pruisische koning Friedrich Wilhelm III en diens eerste vrouw Luise von Mecklenburg-Strelitz. Zo bleef het een beetje allemaal in de familie. In het voorjaar van 1878 arriveert Friedrich Franz in Tiblisi om de hand van Anastasia te vragen. Begin mei is de verloving een feit. In oktober reist de bruid met haar familie naar Sint Petersburg om het huwelijk voor te bereiden.

Grootvorstin Anastasia en Erfprins Friedrich Franz von Mecklenburg-Schwerin, verlovingsfoto 1878.

Grootvorstin Anastasia en Erfprins Friedrich Franz von Mecklenburg-Schwerin, verlovingsfoto 1878.

Friedrich Franz (vanwege zijn gezondheid en zijn geaardheid) noch Anastasia (vanwege saai en kil) zijn dol op het leven in Schwerin. Vanwege het mildere klimaat besluit het koppel vaak en lang in Palermo te resideren.

In 1883 volgt Friedrich Franz zijn vader op, zodat een verblijf in Schwerin onvermijdelijk is. Maar het duurde niet lang. Tussen 1887 en 1895 woont het stel voornamelijk in Cannes, waar ook haar geliefde broer woont. Na de dood van haar echtgenoot in 1897 erft Anastasia Villa Wenden. Zij is ook degene die de villa in 1889 laat bouwen. Vanuit dit huis zal haar dochter Alexandrine in april 1898 in het huwelijk treden met de latere koning Christian X van Denemarken. (Zie deze link) Haar zoon Friedrich Franz – IV – volgt op in Mecklenburg-Schwerin, eerst onder regentschap van Johann Albrecht (gehuwd met Elisabeth van Sachsen-Weimar-Eisenach, het nichtje van koning Willem III van Nederland). Friedrich Franz IV trouwt met Alexandra, prinses van Hannover en Cumberland. Cecilie huwt met Wilhelm van Pruisen, de erfopvolger van keizer Wilhelm II. Hij zal nooit Wilhelm III worden. Van de Romanows blijft niets over.

In 1879 lijkt alles nog pais en vree. Zoals veel huwelijken van de Mecklenburgjes verbindt het dit groothertogdom met bijna alle landen langs de Oostzee en Noordzee. Met Nederland in 1901 als kroon op het werk.

Eerst maar eens aan tafel. Het is een prachtig chic menu, met heel bijzonder, gerookte zalm bij de asperges, in plaats van de gebruikelijke sauce mousseline.

Mecklenburg-Schwerin

Diner 8. Februar 1879

Potage à l’Espagnole

Huîtres au naturel et frites

Turbot à la Béarnaise, garni de filets e homards

Filet de bœuf à la moderne

Asperges en branches, trances de saumon fumé

Pâté de foie gras de Strasbourg à la Lucullus

Faîsans rôtis

Compote – Salade

Gelée à l’ananas au vin de Champagne

Gâteaux à la broche

Beurre et fromage

Glace Panachée

Dessert

Fruits

En dan is er nog dit menu, Rusland, 24 januari 1879, de trouwdatum, Sint Petersburg is niet vermeld, noch de aanleiding. Het menu is chic, maar zeker niet buitenissig. Twee soepjes is echt wel keurig. De steur en veldleeuweriken chic en de salade en corbeille kunnen opgetoeterd zijn à la Jules Gouffé, het klapstuk van de maaltijd. Maar zeker weet ik het niet.

 

Rusland

Diner 24. Januar 1879

Potages: Tortue à l’Américaine, Princesse

Petits Pâtés

Sterlet à l’Imperiale

Bœuf à la Richelieu

Timbale de volaille

Chaufroix de mauviettes (veldleeuwerik)

Asperges en branches

Rôtis : Poulardes du Mans, Faîsans

Salade Montée

Corbeille à la printanière

Fruits – Dessert

 

(Bron menu’s : Malortie 1880/3 – 195 en 203)

Tags: ,