Navigation Menu+

Makreel met kruisbessen

8 juli 2009 door in Blogger | 2 reacties


Het is al weer 8 juli, en van de Almanach des Gourmands uit 1932 moten we vanavond kaassoep eten, makreel met kruisbessen, aardappeltjes met peterselie en een omelet met jam toe. Beetje veel van het goede, de makreel met kruisbessen en piepertjes lijkt me genoeg. Het is een typisch Normandisch of zelfs Engels recept. Kruisbessen heten in Frankrijk niet voor niets Groseilles a Maquereau

Maquereaux aux groseilles

Neem een bakje groene kruisbessen en top and tail ze. Kook ze enige minuten in licht gezouten water. Laat ze uitlekken. Hak de helft fijn met een hardgekookt ei, peterselie, zout, peper en roomboter. Vul er de buik van de makreel mee en maak die dicht met een satehstokje.
Pocheer de makreel in een court-bouillon gaar en leg hem op een treeft om uit te lekken, verwijder de satehprikker. Maak met de rest van de kruisbessen en de bouillon, bloem en boter een roux, die je bindt met creme fraiche. Giet de saus over de vis.
PS: in het geval van kleine makrelen, neem je er natuurlijk twee.

2 Reacties

  1. ha Lizet,
    waarom gebruik je kruisbessen als het recept groseilles noemt. Dat zijn toch aalbessen?
    marein

  2. Ha Marein, ik gebruikte kruisbessen omdat de groseilles a maqueraux hier traditioneel voor gebruikt worden. Alleen zetten ze dat a maqueraux er niet altijd bij. Het onderscheid tussen de diverse bessen is in de benaming niet altijd duidelijk. Alles was groseilles. Schreef daar eerder op het blog al over. In oude tuingids begin jaren vijftig hebben ze het nog over groseilles voor witte, rode en groene (dus kruis) bessen. Dat schiet dus lekker op 😉 Groeten van Lizet

Tags: