Navigation Menu+

Look zonder Look

4 april 2008 door in Blogger | 4 reacties


Look zonder look is een kruid met kleine hartvormige blaadjes dat liefst op vochtige, wat beschaduwde plaatsen groeit. De jonge bovenste blaadjes kun je in maart en april, misschien ook nog mei, gebruiken, tot de bloemen in knop zijn.
Vroeger werd het algemeen gebruikt in slaatjes, sausen en soepen als toekruid. Maar je kunt de blaadjes ook vullen met een beetje gekruid kalfsgehakt en feta of mozarella en in de oven bereiden. Verse look-zonder-look blaadjes bevatten veel vitamine C, calcium en ijzer.
Hier in de tuin schieten de plantjes de laatste dagen op. Hoogste tijd om te gaan oogsten.

4 Reacties

 1. Hallo Lizet!

  Ik vind dat kruid heel interessant. Hoe smaakt het? Als knoflook? Het lijkt op melisse.

  Scholli2000
  (Klik de naam voor mijn blog)

  PS: Ik kom van de Blog van Schnuppschnüss waar je commentarieerd hebt.

 2. Dag Scholli, leuk om je hier te lezen. Het smaakt licht naar knoflook, maar lang niet zo sterk als daslook (bärlauch). Hoe look-zonder-look in het Duits heet weet ik niet, maar de officiële Latijnse term is: Alliaria officinalis. Zoals alle kruiden heeft het ook een bittertje, maar hoe jonger het blad des te minder je dat proeft. Het is een prima manier om het onkruid in de tuin wat te beperken ;-). Maar je vindt hem ook in de natuur.

 3. Hallo Lizet und Scholli,
  ich habe den Namen gefunden, es ist auf Deutsch “Knoblauchhederich” oder “Knoblauchrauke”. Bisher kannt ich dieses Kraut noch nicht, sehr interessant!

 4. Dank je Jutta, weer wat geleerd!

Tags: