Navigation Menu+

Kookboek van het Jaar

1 november 2008 door in Blogger | 3 reacties


Vandaag is de verkiezing van het Kookboek van het Jaar met een prachtig programma in de Kauwgomballenfabriek in Amsterdam. Ik ben een heel klein onderdeeltje van het programma en ga iets vertellen over de Romeinse keuken met als proeverijtje de fameuze Champignons met honing en peper van Apicius.
Hier het recept:

Nodig:
500 gram champignons
1 eetlepel zwarte peper
paar takjes lavas
2 eetlepels honing of iets meer
vissaus naar smaak (Nam Pla, Thaise vissaus is een goede vervanger).
scheut olijfolie

Bereiding:
Poets zonodig de champignons schoon en verwijder het uiteinde van het steeltje. Snijd ze in vieren. Doe de olijfolie in de pan met de stukjes champignon. Voeg snel de peper en honing toe en dan de fijngehakte lavas. Laat dit even sudderen en doe er dan de vissaus bij. Niet suf laten worden. Er moet een mooie mengeling ontstaan van het zoet van de honing met de scherpte van de peper.

3 Reacties

  1. Ben benieuwd welk kookboek het wordt (ik heb op de Creools keuken gestemd). Klinkt goed dit recept, maar ik vraag me even af waar ik lavas vandaan haal. y

  2. Lavas of maggiplant is vaak gedroogd te krijgen bij de Marokkaanse of Turkse supermarkt, vers in de kruidentuin van moestuincomplexen, gewoon even langsfietsen en vragen :-). En van het voorjaar een plantje kopen voor op het balkon. Groeit als kool, dus in flinke pot.

  3. Dank, naar de Turk dus. Die veel maar niet alles heeft, zocht me pas al een ongeluk naar kerrieblaadjes voor een Indiaas gerecht. Laatste wat in me opkomt maar waar ze meestal wel hebben wat ik nergens kan vinden (pompoenolie, boekweitmeel etc): de natuurwinkel/Ekoplaza.

Tags: