Navigation Menu+

Koken met TV-sterren – 2

7 december 2020 door in Blog |

Koken met Kraaienpoten Cover

Marjan Berk, Koken met kraaiepoten, receptuur Fon Zwart, illustraties Yvonne Kroese, 1993

Rösti voor één

Marjan Berk waagde zich nog eens op het culinaire schrijversvlak, meer in de vorm van bekentenissen die als een rode draad door een boekje vol receptuur van Fon Zwart kronkelt.

Fon Zwart – een van onze grand old ladies van de kookboeken – zorgt voor uiterst smakelijke en maakbare gerechten voor kleine hapjes voor de alleenstaande en uitgebreidere schotels voor gezelschapjes. Helemaal passend bij de fase in het leven van Marjan Berk. Kinderen het huis uit, partner het huis uit en er is er maar één die bepaalt wat er wanneer gegeten wordt. Smakelijke verhalen met veel terugblikken op ‘vroeger’. Zoals het verhaal over de lunch die eerst ‘een boterham eten’ heette. Hoe ze met haar moeder naar de lunchroom van Van Angeren in Utrecht ging om daar een fruitlunch en vervolgens een omelet Sibérienne te eten als klein meisje. En hoe haar grootmoeder een goudrenet in plakken bakte voor op de boterham, met daarover kaneel en suiker. Daar zou ik een moord voor doen, nader beschouwd. Het is een boekje uit 1993 met de fraaie titel Koken met Kraaiepoten leest heerlijk weg en de recepten zijn zeer maakbaar. Het blijkt een product van het Nederlandse Zuivelbureau en dus is boter boter. Dat maakt de receptuur extra aantrekkelijk. En het verklaart de weetjes in kadertjes over het nut van zuivel vanwege de calcium zo her en der.

Hier zo’n verrukkelijk vlug en gemakkelijk recept voor een zeer beperkt huishouden.

 

Rösti à la minute (het cursief is mijn commentaart)

Voor 1 persoon: 1 grote vastkokende aardappel (er wordt gerept van Opperdoezer Ronde of Roseval, maar dat zijn kleine aardappelrasjes, dus neem er dan twee); 15-20 gram boter, zout en peper, 2 eetlepels zure room, ½ eetlepel gesnipperde bieslook.

Bereiding: Schil de aardappel en schaaf hem in luciferdunne sliertjes (dit gaat het mooist met de julienneschijf van de foodprocessor). Verhit de boter in een kleine koekenpan. Doe de aardappelsliertjes erin en spreid ze uit tot een platte koek. Bestrooi de sliertjes met zout en peper. Leg een deksel op de pan en bak de aardappelkoek in ongeveer een kwartier krokant. Keer de koek om en laat ook de andere kant bruin kleuren. Laat de rösti op een warm bord glijden, schep er de zure room in het midden op en strooi er de bieslook over. Erbij doe je gerookte zalm en een groene salade.

Marjan Berk

Marjan Berk, bron Wikipédia

Meer over Marjan Berk vindt u hier.

Tags: , ,