Navigation Menu+

Jeanette maakt soep

14 september 2020 door in Blog, Foodhistory |

Zit nog even te bladeren in het kookboek van de huishoudster van Winston Churchill, Georgina Landemare. Zij was al een fameuze chef vóór zij in 1939 in dienst kwam bij de Churchills. Ze zou er tot 1954 blijven en gelukkig hebben we haar recepten nog. Merkwaardigerwijs herken ik veel van de recepten als pièces de résistence van mijn moeder. Maar dat terzijde.

Altijd op zoek naar leuke soeprecepten kom ik uit bij een Crème Jeanette. Nu ken ik veel Jeanettes, maar niet één die haar naam aan een soepje gaf. Dus ga ik op zoek naar een bekende naamdraagster. Ergens in de 19de eeuw vind ik Jeanette Lowitch, een echte prinses uit Rusland. Maar niets over haar mogelijke belangstelling voor eten of koken. Ze is ook niet heel oud geworden. Het lijkt een dood spoor. Jean(n)ette klinkt natuurlijk heel Frans, maar dan zou je verwachten dat de Larousse of één van de andere encyclopedieën behulpzaam zijn.

Princesse Jeannette Lowitch 1795-1813

Maar verder dan petit fours Jeanne d’Arc (aangebrand?) kom ik niet. Wie het weet mag het zeggen. Ik denk dat er ergens een heel goede kokkin was met de naam Jean(n)ette, die haar naam aan deze soep schonk. Het is een heerlijke gevulde groentesoep.

Crème Jeanette

Voor vier personen heb je 3 van elk nodig: uien, wortelen, raapjes, pastinaak, en prei. Dan een kwart deel van een kool (ik zou een Savoye kool nemen), gemengd ruim 1 liter water met melk, een eetlepel boter, 2 eetlepels fijne sago, waterkers en kervel.

Je snijdt alle groene in fijne plakjes of reepjes en smoort die in de boter. Je voegt het vocht toe en brengt op smaak met peper en zout. Breng de boel aan de kook en laat 20 minuten garen. Strooi er de sago bij en laat nog eens tien minuten koken. Roer er vlak voor het opdienen wat room door (en nog meer boter) en garneer met blaadjes waterkers en fladdertjes kervel.

Wat zou ik anders doen: ik gebruik liever plantaardige olie en géén melk. Ik maak ook liever gewoon groentebouillon met veel tuinkruiden als peterselie, selderij, lavas, laurier, wijnruit en die zeven vóór gebruik. Dat geeft de boel wat meer diepgang. Room kan naar wens op tafel erbij geserveerd worden.

Georgina Landemare, Churchill’s Cookbook, 2015

Tags: , ,