Glutenvrije Kroketten
Hoe kan het anders. Vandaag ter herinnering aan Johannes van Dam een recept voor kroketten. Van het soort waar hij helemaal niets mee had: glutenvrij, en dus in de verkeerde paneermeel gerold en nog meer dingen die mis zijn, want wie ook al geen zuivel mag gebruikt plantaardige margarine. Huh. Maar voor de Coeliaken en glutenmijders onder ons is het niet anders.
Ik zocht indertijd voor het blad van de glutenvrije liga recepten bij elkaar en probeerde ze uit. Heel goed te doen.
niet bruin worden. Roer er snel met een houten lepel de rijstmeel door. Zorg
dat er geen klontjes ontstaan en dat de prut niet aanbakt. Roer er dan beetje
bij beetje de visbouillon door, zodat een mooie ragout ontstaat. Ik doe dat op
halfhoog vuur. Als de ragout begint te pruttelen doe je er de ui, garnalen en
peterselie door en vervolgens maak je de ragout af op smaak met peper en zout
en wat je verder lekker vindt. Zorg dat de massa heel stevig blijft. Is hij te
slap, doe je er wat ketanmeel bij. Als je denkt dat het echt te melig is, kunt je er nog wat water of bouillon bij doen.
Heb je het gevoel dat de ragout lekker smeuïg is, en goed op smaak, doe hem dan
in een kom en laat hem afkoelen en daarna opstijven in de koelkast. Verhit de
olie. Strooi een laag paneermeel in een diep bord. Voor het portioneren
gebruiken we onze goed gekoelde handen en een eetlepel. Neem steeds een
opgehoopte eetlepel ragout. Doop een hand in de paneermeel, rol de ragout uit
de lepel tot een kroket, en rol deze om en om door de paneermeel. Wil je een
extra knapperig korstje neem dan eerst fijne paneermeel en rol hem daarna door
grove paneermeel. Bak de kroket direct in de olie in een paar minuten goudbruin.
vlees, of kipbouillon en kippenvlees in plaats van garnalen en visbouillon. Je
kunt er naar believen ook wat kerriepoeder, of paprikapoeder door mengen, of
als je van wat pittiger houdt wat cayennepeper.