Navigation Menu+

Glas

12 april 2009 door in Blogger | 3 reacties


Gisteravond de glas-plastic proeverij bij Mariella van de Wijnkronieken. Een uitgebreid verslag volgt. Maar wat neem je nu mee voor een wijnambassadeur? Iets van glas, natuurlijk. En dus dook ik de collectie glazen-met-een-verhaal in en koos dit glaasje uit. Ik zeul het al meer dan veertig jaar met me mee. Kreeg het ooit met dit verhaal erbij.

Een glasverzamelaar kocht op een veiling een fraai setje 17e eeuws Amsterdams glas. Karaf en zes glaasjes op een presenteerblaadje. Bedoeld voor brandewijn. Eenmaal thuis pakt hij het geheel uit, en loopt er enthousiast de woonkamer mee in, struikelt over een Perzisch tapijtje, danst over het parket en verliest controle over wat hij in zijn handen houdt. Dit is het enige overlevende glaasje.

Wat er van het verhaal klopt weet ik niet. Is dit – om te beginnen – echt 17e eeuws glas? Geblazen in Amsterdam? En zo ja, waar kun je dat aan zien? Echt vragen voor een glasambassadeur! Na veertig jaar conservator geweest te zijn, draag ik de verantwoordelijkheid graag over.

3 Reacties

  1. En ik neem de verantwoordelijkheid graag op mij! Het is een eer en een groot plezier dit glaasje verder te bewaren, het heeft inmiddels een mooi plekje gekregen.
    Mijn ‘veldwerkers’ zal ik opdracht geven onderzoek te doen naar het glaasje. Wordt vervolgd!

  2. Ik ben reusachtig benieuwd naar de herkomst!

  3. Mooi verhaal! En wordt vervolgd dus….

Tags: