Navigation Menu+

Etentje in Maastricht (2)

7 september 2020 door in Blog, Foodhistory |

Bron: Misset, april 2019

Ooit was ik voor een vergadering bij het LIOF in Maastricht. Zij huisden in een prachtig pand met de mysterieuze naam Du Levrier et de l’Aigle Noir. Het was een hôtel, vertelde men mij, maar aangezien ik niet wist of ze het Franse hôtel of het Nederlandse hotel bedoelden, begreep ik niet dat het om het laatste ging. Ik dacht Frans, want Maastricht en ik was er voor innovatieve zaken, dus liet ik het er bij en genoot van de pracht en praal.

Het gebouw dateert van 1805 – Franse tijd – en droeg eerst de naam Hotel Den Hasewind, wat dus verfranst werd tot Du Levrier. Het meest prestigieuze hotel in de stad, indertijd. Jef Leunissen (zie vorige blog) schrijft erover dat het hotel aan de Bosstraat zeer werd geprezen voor zijn luxe en comfort in de 19de eeuw. “ De eigenaar J. van Halen wordt door Poully bestempeld als een stedelijke en muzikale beroemdheid. In dit hotel stond voor de gasten steeds een rijtuig ter beschikking voor het geval zij een uitstapje in de omgeving zouden willen maken.”

In 1879 volgde een fusie met het naastgelegen Aigle Noir, waarna het geheel als Grand Hotel du Levrier et de l’Aigle Noir verder ging. Een nuchtere verklaring voor iets wat zo romantisch klinkt. Vanaf 1950 was er de net opgerichte Hotelschool gevestigd, die het restaurant uitbaatte ter lering ende vermaak. Tussen 1977 en 2017 vond het LIOF (Limburgs Instituut voor Ontwikkeling en Financiering) er onderdak.

Klik op de foto voor een grotere versie. Bron: bij de redactie bekend.

Ik vond een menu uit 1930, 4 december om precies te zijn, met de notitie Ste Barbe. 4 december is zij de heilige van de dag. Zij is onder meer de beschermheilige van de gevaarlijke beroepen en in Zuid-Limburg de patrones van de mijnwerkers. Vier december was één van de belangrijkste feestdagen van het jaar en lange tijd was het zelfs een vrije dag. Het was ook de dag dat de Vrijwillige Brandweer in het zonnetje werd gezet. Redenen voor een etentje?  Aan het menu is dat niet af et lezen. Het is een chic, kostbaar menu dat heel erg aan de lange 19de eeuw doet denken. Black Monday is nog ver weg.

Tags: ,