Navigation Menu+

Engelenhaar-capellini

23 april 2020 door in Blog |

Capellini Rosie Daley

Met je neus voor een boekenkast staan, op zoek naar een boek over Chinese Village Cooking (groen, vierkant, dunne kaft) dat niet kunnen vinden, maar wel dan met het kookboek van Rosie, de kok van Oprah Winfrey uit 1994 in je handen staan. Zo gaat dat. Ik kocht het indertijd bij mijn favoriete 2de-hands boekhandel in Eindhoven, Molendijks. Rosie was eerst van Dymph Bossers, die haar naam met krullen en strepen voorin schreef. Er zit ook nog een bonnetje in van de aanschaf bij Books-a-Million 12801 West Sunrise. Gedateerd 14 augustus 1994, toen het dus nog heel nieuw was. De recepten zijn van de jaren negentig, maar à la Oprah wel allemaal voorzien van de calorieën per portie. Angel Hair pasta met citroen en knoflook (en basilicum, tomaat, witte wijn en Parmezaanse kaas en zwarte peper), lekker wel. Angel Hair, dat noemen wij toch capellini? En waarom eigenlijk? Google gaat het me niet vertellen. Ik kom terecht bij Giovanni Capellini (1833-1922), een geoloog en paleontoloog waarvan de collectie nu in een gelijknamig museum van de universiteit van Bologna is opgeborgen. Leuk, dino’s en zo.

Capellini museum dino

Capellini museum dino

En zo’n romantische figuur, die Giovanni. Kijk maar:  https://en.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Capellini Geen privéleven te bekennen dankzij de opvoeding in de kloosterschool? Hmm.

Capellini portret

Giovanni Capellini

En zo lummel je dan een halve middag weg voor je boekenkast. Het Chinese kookboek blijft spoorloos, er zijn nog altijd een aantal dozen boeken niet uitgepakt sinds de verhuizing. Het recept van Oprah’s kok gaat het ook niet precies worden. We hebben de engelhaarpasta niet en kunnen dankzij de ophok ook niet zo maar even gaan gluren of we het kunnen krijgen. Maar we hebben wel tagliatelle. De rest van de ingrediënten hebben we ook min of meer, al heb ik de neiging om eerst een dinosaurus te willen jagen. Dat loopt ook al een beetje uit fase. De maatvoering is Amerikaans, ik reken het niet om, wij koken meestal op gevoel.

Rosie’s recept voor Angel Hair Pasta with Lemon and Garlic.

4 porties, 291 calorieën per portie.

1 theelepel olijfolie; 2 tenen knoflook, fijngehakt;  ½ cup droge witte wijn; ¼ cup versgeperst citroensap; 1 middelgrote tomaat in blokjes gehakt; 8 ounces capellini, bij voorkeur twee kleuren; ¼ cup fijngescheurde basilicum; 2 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas. Versgemalen zwarte peper naar smaak.

Breng een flinke pan water aan de kook en houdt die aan de kook. Doe in een pan met dikke bodem de olijfolie en laat daarin de knoflook licht bruinen. Haal de pan van het vuur en giet er de wijn bij. Roer even en zet de pan weer op het vuur, laat een paar minuten sudderen tot de wijn tot de helft is ingekookt. Doe er dan het citroensap en de tomaat bij. Haal de pan van het vuur. Doe de pasta in het kokende water en kook beetgaar. Dat is bij engelhaarpasta heel kort, minuut of zo, aldus Rosie. Giet af en doe de pasta in een voorverwarmde dekschaal. Voeg basilicum en peper toe, en de tomatenprut. Husselen en meteen opdissen.

Wat deden wij anders? Wij kookten de tagliatelle (glutenvrij, La Veneziana) beetgaar. In de tussentijd maakten we het sausje, waarbij ik het citroensap halveerde, de olijfolie verdubbelde en twee tomaten gebruikte, plus een handje zuring en wat oregano uit de tuin. We husselden tagliatelle en tomatenprutje in de pan – vuur ging uit- en we raspten er nog wat citroenschil (bio!) over en de gescheurde basilicum. Waarna de zwarte peper er over ging. De geraspte oude geitenkaas ging met de opgeschepte borden mee op tafel. Die voegen we liever zelf naar smaak toe. De één wil meer dan de ander. Het was in ieder geval vast méér dan 291 calorieën.

 

In the Kitchen with Rosie. Oprah’s Favorite Recipes. Rosie Daley, 1994, Alfred A. Knopf Publishers, ISBN 0-679-43404-6,

Museo Giovanni Capellini https://sma.unibo.it/it/il-sistema-museale/collezione-di-geologia-giovanni-capellini

Tags: , ,