Navigation Menu+

Een maaltje in de dierentuin

19 juli 2021 door in Blog, Foodhistory |

Koningin Sophie en prins Alexander

Het was een incognito bezoek: koningin Sophie wilde in 1874 op haar gemak een tentoonstelling bekijken in Arti et Amicitiae. Daarna wilde ze wel graag een lekkere maaltijd in Artis. Zoals te lezen valt in het Algemeen Handelsblad van 9 oktober van dat jaar is zij vergezeld van haar zoon prins Alexander.

Zij vond het werk van de Franse beeldhouwer Jean-Baptiste Carpaux ‘geen monumentale kunst’, de prins dacht er anders over en kocht enkele bustes, La Rieuse en L’Espiègle (foto).

Zo’n maaltijd moet natuurlijk wel een beetje ergens op slaan. Dus schreef Sophie’s secretaris de instructies voor het menu keurig in een brief aan Artis.

‘Daar Hare Majesteit niet de gewoonte heeft op dat uur vele spijzen te gebruiken, zoo zal een eenvoudig menu voldoende zijn, bijvoorbeeld een goed bouillon, cotelette de mouton, puré, ragout van kalfszwezerik (of visch), champignons, erwtjes, gebraden kip of patrijzen, salade of compôte, eenig gebak met peren en druiven. Daarbij terstond een goede soort Rijnwijn en Bordeau (Chateau Bron LaFitte).’

De rekening voor deze maaltijd mocht naar het paleis worden gestuurd. Er zal een kok van buiten zijn ingehuurd, een cateraar op niveau, die deze liflafjes – toch niet de gebruikelijke versnaperingen in een dergelijke omgeving,

Het citaat is te vinden in het boekje Ik houd van Artis (Nienke Denekamp, Jan Paul Schutten, 2013), dat mij welwillend werd aangereikt.

Op een menukaart zou het er waarschijnlijk als volgt hebben uitgezien, helemaal Service à la Russe, eerst het gestoofde dan het gebraad. Vermoedelijk zal de zwezerik of vis vóór de schapenstoof geserveerd zijn.

Bouillon

Cotelette de Mouton, purée de pdt

Ris de veau en ragout (poisson)

Champignons, petit pois

Poularde/Perdreaux  rôties, salade/ compote

Gâteau aux poires, aux grappes.

Vin du Rhin

Bordeaux Château Baron Lafitte.

Tags: ,