Navigation Menu+

Een dinertje in Hotel Wittebrug

24 augustus 2020 door in Blog, Foodhistory |

Wat de aanleiding voor dit etentje is geweest weet ik niet. Er staan geen aantekeningen op die ergens naar verwijzen. Misschien was het wel een uitstapje naar Den Haag, of Scheveningen, of misschien zou de dag er na een belangrijke vergadering zijn. In ieder geval is het menu in een archief ver in de provincie terechtgekomen. De menukaart is een beetje morsig, dubbelgevouwen en in de jaszak gestopt, of in het damestasje. Nog jaren bewaard in een bureaulaatje of mapje. Want toch wel een belangrijke dag. Maar wat? Wie weet.

Menu maandag 24 augustus 1936

  • Gerookte zalm
  • Crème Ignes
  • Gebakken scholletjes met sauce Canadienne
  • Salade en komkommer
  • Kalfskotelet Metternich
  • Bloemkool à la crème
  • Aardappelwafeltjes
  • Gelée Arlequin (laagjes gelei in tenminste twee kleuren en mogelijk met wat vruchten er in)
  • Vruchten

De gerechten zijn wel interessant, want relatief alledaags.

Het sausje bij de schol is een dikke mayonaisesaus met Worcestersheresauce en wat tomatenketchup. De saus wordt opgediend met een julienne van wortel en truffels. Maar iets zegt mij dat de truffels hier bewaard zijn voor het garnituur van de kalfskotelet. Wat peterselie zou er leuker bij staan trouwens.

Behalve de bereiding van de kalfskotelet Metternich, want daar gaat Madera en truffel bij, hetgeen natuurlijk chic is.

Maar nu dat hotel Wittebrug aan de Badhuisweg. Dat bestaat niet meer. Het is afgebroken en heeft plaatsgemaakt voor dure appartementen. Ooit was ik er in de jaren zestig op een receptie in mijn mooiste feestjurk, met een bolerootje en een grote strik, door mijn moeder zelf gefabriekt. Daar voelde ik me al heel ‘grote mensen’ in, ook al was ik 12.  Later, toen het Nuffic er in huisde, woonde ik menig redactievergadering van hun magazine Transfer bij. Toen was het al één en al vergane glorie.

hotel-wittebrug

Even terug in de tijd. Den Haag groeide in de laatste decennia van de 20ste eeuw uit tot een echte hofstad. Koningin-regentes en koningin Wilhelmina hielden hof in Paleis Noordeinde. Met het aantrekken van de hofcultuur kreeg ook het hotel- en restaurantwezen een enorme impuls. Scheveningen kwam op als badplaats, het centrum van Den Haag wemelde van eetgelegenheden waar het goed toeven was. Daar tussenin lag een klein koffiehuis ‘de Aanleg’ en er was een brouwerij, die in 1888 werd gesloten. Er moest een hotel komen met 50 kamers, met uitzicht op de Nieuwe Parklaan, de doorgaande weg van Den Haag naar Scheveningen-Bad waar het Kurhaus was. Het hotel trok aandacht, er werden ontvangsten gegeven. Men kon er gezien worden. Het jaar ná het etentje van het menu zal er een vleugel worden aangebouwd.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw logeerden er beroemde gasten, zoals de Duitse bondskanselier Konrad Adenauer en de Amerikaanse president generaal Dwight Eisenhower. En in 1966 vond er het regeringsdiner plaats dat aan president Bourguiba van Tunesië werd aangeboden. Als ik het menu dáárvan nu eens had…..

Regeringsdiner_in_Hotel_de_Wittebrug-site

Bron: Wikimedia Commons Op de foto hebben koningin Juliana en premier Cals een onderonsje. Uiterst links mevrouw Luns, links president Bourguiba.

Tags: