Navigation Menu+

Een bruid voor de koning

28 juni 2021 door in Blog, Foodhistory |

Het verlovingsdiner van Emma en Willem III

Tot mijn vreugde ontdekte ik in Malortie’s receptenverzameling (1888) het menu van het verlovingsdiner van Emma van Waldeck Pyrmont en koning Willem III. Het diner van 28 september 1878 verraadt de kennelijke voorliefde voor een speciaal toetje, dat ook op het bruiloftsmaal wordt opgedist: Baumkuchen, oftewel Gâteau arbreux à la broche. Een bakwerk dat tot stand komt door een spit in beslag te dompelen en te laten garen, waarna herhaling van het proces en tot slot giet je er ook nog beslag over tijdens het bakproces. Een langdurig en arbeidsintensief proces. Het komt (dus) niet vaak meer voor, maar in Duitsland is dit nog wel iets voor braderieën en zomerfeesten en – als het op chic moet – een enkele gespecialiseerde banketbakkerij:

Hoe ziet het menu er uit? Allerlei leuke verwijzingen naar het koninklijke karakter van de gebeurtenis en een vleugje Nederland.

 

Menu

 

Potage à la Royale

Petites caisses à la Reine

Truites au bleu à la Hollandaise

Roast Beef à l’Anglaise aux champignons

Filets de perdreaux en salmis

Pâté de jambon à la gelée

Selle de chevreuil rôtie

Salade

Petits pois à la Française

Choux-fleurs

Bavarois à la Chantilly

Glace aux fraises

Compotes

Fruits

Gâteau arbreux à la broche

Dessert

 

Wat er geschonken werd weten we helaas niet, maar er zal zeker champagne of Sekt in de glazen gegoten zijn. Op zo’n belangrijke dag zijn er vast ook de nodige woorden gesproken tot bruid en bruidegom. De koning schonk zijn toekomstige echtgenote een prachtige parure met edelstenen.

De kranten besteedden er beperkt aandacht aan, De Grondwet geeft 29 oktober nog wat details over de feestelijkheden. Bovenstaand menu is ongetwijfeld dat van het Galadiner. De prinses Von Wied is natuurlijk Marie, prinses der Nederlanden, één van de dochters van prins Frederik, in 1871 getrouwd met Von Wied.

Wie meer over het huwelijk en de bruid wil weten verwijs ik naar Oranje Toetjes (2015) en Emma, hoedster van Wilhelmina’s erfenis van Irène Diependaal (2013).

Tags: ,