Navigation Menu+

Broodrooster – vervolg

17 juli 2009 door in Blogger | 2 reacties


Hij is ingewijd, de Tomado-toaster. Eerst op een hoge vlam even stof enzo eraf gefikt, daarna een heerlijk broodje geroosterd. Wat een prachtig ding, helemaal af, uitontwikkeld product. Praktisch, handig, lekker knutselgevoel als je aan het roosteren bent. En het broodje smaakte heerlijk. Beetje kaas erop om te laten smelten, of voor de liefhebbers een beetje zoute roomboter. Volop genieten.
De toaster met het snoertje wordt naar de kelder verbannen.

Tomado staat voor Van der Togt Massa Artikelen Dordrecht. Het bedrijf werd in 1923 opgericht door de gebroeders Van der Togt. Aanvankelijk maakten ze simpele behangeselhaakjes uit koperdraad, waarmee je fotos aan de muur kon ophangen. Een zolderkameracitiveit. De Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen verzocht hen een metalen afdruiprekje te ontwikkelen.
De wederopbouw na WO II bracht een grote bloei mee voor Tomado. De producten stonden symbool voor het moderne huishouden. Toen in de jaren vijftig het gebruik van metaal voor huishoudelijke doeleinden weer was vrijgegeven, raakten de Tomado-spulletjes populair. Zeepkloppers, fritessnijders, pan-aanvatters, flessenuitlekkers, flessenlikkers in zachte kleurtjes. Bovenal was het Tomado-rekje van ijzerdraad dat in moderne kleuren rood, zwart, geel en blauw gewild. En dus die toaster. Wie zou hem bedacht hebben? Wie waren de productontwikkelaars van Tomado? Wie weet dat?
Sinds 1986 maakt Tomado deel uit van de internationale Metaltex groep in Oosterhout.

2 Reacties

  1. erg leuk ding,heb al flink gegoogled maar niet kunnen vinden.Heeft die broodroosterflip van jou er misschien nog een??

  2. Beste Kari, ik zal het hem vragen, hij zit nu nog even in Frankrijk.

Tags: