Navigation Menu+

Boodschappenlijstje voor de burgemeester (Stadhouder Willem V in Middelburg 2)

20 februari 2020 door in Blog, Foodhistory |

Jan van Os, Stilleven met vruchten en bloemen 1774, Rijksmuseum Amsterdam

Jan van Os, Stilleven met vruchten en bloemen 1774, Rijksmuseum Amsterdam

Zo’n belangrijke opdracht als Middelburg aan de Haagse confituriers gaf vereist degelijk overleg en een strakke planning. Alles moet er wel op tijd zijn. Er wordt niet alleen met Den Haag gecorrespondeerd. Het gaat natuurlijk om méér dan eten alleen. De rang of volgorde der koetsen. De lijst met tafeldienaars. Het zilver dat ze willen lenen bij de aanzienlijke inwoners van de stad en dat dus gemerkt moet zijn. Nodig zijn zilveren lepels, messen en vorken, dessertmesjes, tafelkomforen, peperbussen, suikerbussen, soeplepels om op te scheppen, dito vislepels, ragoutlepels, kandelaars, suikerlepels, in het totaal 25 dozijn bij elkaar. Iedereen krijgt een lijst met daarop wat hun taak is die dag.

De maaltijd zal om drie uur beginnen en iedereen dient ruim te voren aanwezig te zijn. De bestemming van de restanten van het overvloedige maal liggen ook al vast. En burgemeester Tulleken reist hoogst persoonlijk af naar Den Haag om te informeren naar rijpe ananassen, druiven, perziken, abrikozen en kersen. Hij zal ook van de gelegenheid gebruik maken om langs te gaan bij confiturier Gabriël Berckemeyer, die op de Groenmarkt woont in het huis van Gelleke (zijn voorganger, die indertijd een ijskelder op zijn erf liet aanleggen, niet onbelangrijk voor dit bedrijf). Hij moet vragen naar het dessert dat 20 mei in Middelburg dient te schitteren.

Het is gelukt met de ananassen. Hortulanus Schuurmans Stekhoven van de hortus in Leiden reageert positief en ook de heer Lampsins van Zwieten zegt rijpe ananassen en cantaloupen mits die op tijd rijp zijn. Kortom: alles uit de kast voor de ontvangst van de stadhouder.

Ananas, zijden damast, 1740, Londen

Ananas, zijden damast, 1740, Londen

Tags: , ,