Navigation Menu+

Bijzondere Boontjes uit Soissons

23 maart 2020 door in Blog, Foodhistory |

Haricots de Soissons

Soissons, het stadje een kilometer of veertig ten noorden van ons, kent ‘eigen’ witte bonen. Inmiddels erfgoedboontjes, al is dat verkleinwoord wat overdreven. De Haricots de Soissons hebben een stevige omvang. Inmiddels kun je ze op bijna iedere serieuze boerenmarkt krijgen. Dat was toen wij hier pas kwamen beslist nog niet het geval. Waar marketing al niet goed voor is. Er schijnt ook in september een festival te zijn. Het lukt me echter steeds maar niet om te onthouden wanneer dat precies is. De wens bestaat om ze dit jaar zelf te gaan plukken natuurlijk. Dus ga ik binnenkort goede banden aanknopen met de bijbehorende boeren.

Haricots Franse Wiki

Over de herkomst gaan nogal wat onherstelbare mythes die tot vér voor de ontdekking van Amerika voeren, zoals de 100-jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland (1337-1453) of de pestepidemieën uit die tijd. De meeste bonen die wij eten komen echter uit dat nieuwe continent, dat pas in 1492 werd ontdekt. Een datering in de vroege 18de eeuw is dus niet zo vreemd. In de streken rond Soissons, Reims en Laon gaat het verhaal dat waar de wijnbouwer een wijnstok plantte, hij er een witte boon bij deed. Geen idee waarom, maar ook dat ga ik proberen met onze druiven. Wie weet welke invloed deze twee planten op elkaar hebben.

De bonen zijn nogal stevig, dus lang weken en koken is gewenst. Ik vond een aardig recept in La Cuisine rustique de la Champagne van Lise Bésème-Pia uit 2004. De Frankische vorst Clovis (466-511) is hier nogal populair. Dus heten deze galettes prettig anachronistisch naar hem. Ik vertaal even:

Galettes Clovis

Neem een flinke kop witte bonen van Soissons en laat die 12 uur weken in ruim water. Laat ze daarna in licht gezouten water gaar koken zodat je ze kunt pureren. Doe de bonen in een kom met een geweekte boterham en een vers ei en pureer ze tot een glad ‘deeg’.  Rol dit uit op een met paneermeel bestrooid werkvlak tot vingerdikte. Steek met een glas rondjes uit (zal dat hier een champagneglas zijn?), wentel die in bloem of paneermeel en bak ze in ruim boter aan beide kanten goudbruin. Strooi er fijngehakte peterselie over.

Dit gerecht kun je natuurlijk van allerlei bonen maken en een beetje kruiderij er in mag van mij best. Zijn ze iets minder Clovis, maar ook erg lekker. Je serveert deze galettes warm bij lamsbout of lamskoteletten, rundvlees of een salade.

Tags: , ,