Navigation Menu+

Asperges voor de communicantjes

5 maart 2020 door in Blog, Foodhistory |

Van archivaris Jeanine Otten kreeg ik een stapel familie-menukaarten uit het laatste kwart van de 19de eeuw en het eerste decennium van de 20ste eeuw. Zo te zien zijn de menu’s ‘bon catholique’, in ieder geval de drie diners ter gelegenheid van de eerste communie. Zijn ze niet beeldig? Het was een belangrijke dag voor François, Gertrude en Hubert en hun familie.

communie menukaarten

Ik heb ze alfabetisch gezet, 1891, 1905 en 1894, anders bungelde Gertrude er zo bij. (Door op de foto te klikken wordt deze groter en zijn de menu’s beter te lezen.)

Conclusie op het uiterlijk: de menukaarten voor de stamhouders zijn duidelijk chic en gedrukt. Een veelheid aan fonts is gebruikt. Gertrude kan met een handgeschreven standaardkaart uit de kantoorboekhandel toe. Er zijn meer kaarten van dit type in de collectie.

Uitgebreid gegeten wordt er in alle gevallen. De familie komt over, de grootouders, peters en meters, de ooms en tantes, heerooms, oudtantes en wie al niet. We zijn in Venlo, Roosendaal. Tekenleraar aan de HBS in Helmond wordt François, zo’n modern beroep. Hij trouwt met de dochter van de plaatselijke apotheker. Maar dan lopen we op de zaken vooruit.

Hebben ze een beetje lekker gegeten? Het is maart, april, mei, dus je verwacht voorjaarsgroente. Asperges bij alle drie, nieuwe aardappeltjes,  zijn er ook. De erwtjes kunnen uit glas of blik zijn.  Het is zondag, dus flink wat vlees. Wat opmerkelijk is? Bij Gertrude komen paillettes à fromage op tafel aan het eind, vóór de vruchten en het dessert (koffie, mignardises, bonbons). Van de hele collectie is dit het enige menu met een kaashapje voor bij de port. En daarom ben ik dus heel benieuwd wie Gertrude, of liever haar ouders vandaan kwamen, wat ze aten. Randstedelijke allures? Een persoonlijke voorkeur van papa? We weten het nog niet.

Tags: