Navigation Menu+

À la Carte (aflevering 2): De Beukenhof, Oegstgeest

16 maart 2020 door in Blog, Foodhistory |

Wanneer mijn ouders gasten uit het buitenland mee uit eten namen, dan waren er een paar adresjes die favoriet waren. Voor Amerikanen was de Beukenhof erg geschikt, vanwege de bouwgeschiedenis. Ze waanden zich er in het verleden met alle comfort van nu. Het oorspronkelijke deel van het restaurant stamt uit 1517. Denk je even in, toen was de heer der Nederlanden Karel V net koning van Spanje geworden. Keizer van Duitsland werd hij pas twee jaar later. Het oorspronkelijke erf van de boerderij is een prachtige tuin. We waren als tiener blij wanneer we mee mochten met de ouders en gasten.

Heel veel later zou ik er als gast van Harmke Pijpers televisieopnamen maken aan de welgevulde dis, voor het programma Smaken Verschillen. We hebben erg gelachen want de contrasten tussen ons moesten telkens worden aangedikt. Ik deed heel erg etiquette en Harmke steeds informeler.

Enfin, het menu uit die tijd is prettig klassiek Frans met een moderne twist, zoals de Poussin à l’estragon en de Paupiettes de sole Lucullus. Ik teken er voor (in omgekeerde volgorde).

Beukenhof Specialiteiten menukaart en recepten

Klik op het menu voor een grotere foto

Het recept voor de Lucullustongrolletjes staat niet bij de receptuur, maar ga maar uit van een vulling met kreeft en een sausje met champagne of witte wijn. Misschien nog een truffeltje of een champignon erbij, scheutje room, beetje sierkaviaar en wat groen?

Tags: ,